Бившият заместник-кмет по икономика на Пловдив Александър Константинов предупреждава, че Община Пловдив няма право да тегли нов кредит, заради предстоящите през есента местни избори, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Припомняме, че преди дни кметът Здравко Димитров обяви, че на следващата сесия на Общинския съвет ще предложи да бъде осигурен необходимият ресурс за довършването на стадион "Христо Ботев".

Александър Константинов обясни защо това не може да стане със заемни средства: 

"Голяма непросветеност цари в Пловдив. Има Закон за общински дълг, който гласи, че 9 месеца преди общинските избори, не може да се поема нов дълг. Местните избори са в края на октомври, т. е. от началото на м. февруари тази врата е затворена.

Идеята, дайте разрешение аз да похарча едни пари, а следващите да ги платят, е НЕЗАКОННА. Аз не вярвам Общинският съвет да вземе такова решение, защото все пак и там има хора, които четат законите. Ако се вземе такова решение Областният управител трябва веднага да го вкара в Административния съд.

С какъв документ ще се оформи тази сделка - с договор за разсрочено плащане или с ипотека с особен залог или нещо друго? При всички варианти ще бъде незаконна, защото това е форма на задължение към следващите управляващи.

Решението е в разделяне на проекта на две фази - една до края на този мандат с финансиране, което може да се осигури от този кмет, и втора - за следващия кмет.

Безспорно е, че стадион "Ботев" трябва да се завърши, след като за него са инвестирани толкова пари, но това трябва да бъде законно. Димитров и Родопски трябва да сложат всички карти на масата пред общинските съветници и да поискат тяхното съгласие за обектите, които ще бъдат финансирани до края на мандата с парите, които могат да се осигурят до тогава.

Сигурно ще има недоволни, но не можеш да похарчиш пари, които нямаш. Достатъчно е, че Димитров задължи следващите 3-4 кмета да му плащат 120 млн.лв. заеми.

Слава Богу, Законът за общинския дълг защитава общината от такива безумни схеми".