Бетоновият мост трябва да се махне - обяви бившият изпълнителен директор на БДЖ АД Олег Петков, който участва в дискусия за проблемите на трафика в Пловдив в рамките на подготовката на Плана за устойчива градска мобилност, предаде репортер на "Фокус".

Има 4 пресичания на жп линиите, което е проблем за железницата. Другият сериозен казус е линията Пловдив - Филипово. Тя е с три прелеза, които пречат на развитието на града на запад. Намерението на НКЖИ е да направи естакада, но според Петков по-добре би било да се направят подлези. 

"Тази линия е с отпаднала необходимост. Навремето я поддържахме, защото военните я ползваха за извозване на своята техника. Сега няма нужда от нея" - обясни експертът.

По негово мнение, жп линията между Централна гара Пловдив - гара Филипово трябва да се демонтира, защото пречи на превоза и на хармоничното развиване на града. Вместо да се издига жп естакада, може да се купят няколко електрически мотриси и да се пуснат крайградски пътнически влакове.

"Ако влаковете тръгват на всеки 3 минути, хората ще слязат от автомобилите и ще използват жп транспорта" - смята Петков.