Майкъл Лопес-Алегрия, американски бивш астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт във водещата частна космическа компания Axiom Space, ще изнесе лекция във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ на 26 юни (сряда) от 14 до 16 часа в зала А207 (сграда А на Физическия факултет, адрес: бул. Джеймс Баучър 5).

Събитието се организира от екипа на младежкия SPACE & STEAM фестивал "HELLO SPACE | Bulgaria Calling“, Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и частната космическа компания Axiom Space.

Майкъл Лопес-Алегрия  е рекордьор на американската космическа агенция НАСА с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб. Той ще представи какво е миналото, настоящето и бъдещето на пилотираните мисии в Космоса, както и ще разкаже какво е да бъдеш астронавт и как човек може да стане такъв. 

Въвеждаща презентация ще изнесе Саймън Дженър от Axiom Space, който ще представи възможностите, чрез които Axiom Space помага на България да стигне до звездите. Модератор на събитието ще бъде доц. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия“, зам.-декан на Физическия факултет на СУ.