Билетът за Държавен културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца" в Балчик поскъпва от 1 януари 2023 г. Това съобщи на пресконференция директорът Жени Михайлова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Увеличението е повече от двойно. Досега възрастен посетител заплащаше вход 7 лв. От Нова година цената му ще е 15 лв. Остава непроменена цената на билета за ученици, студенти и пенсионери - 3 лв. Поскъпва и семейният билет, цената му ще е 22 лв. От него могат да се възползват двамата родители и неограничен брой деца от семейството. 

За сравнение, през 2003 г. билетът за "Двореца" беше 5 лв. От тогава е поскъпвал  само веднъж. "Ние не можем повече да имаме толкова ниска цена на билета. За съжаление ще се наложи да увеличим цените на билетите. От началото на следващата година редовният билет е с цена колкото тази за Ботаническата градина. Но при нас има 140 събития. Всички те влизат безплатно в програмата на посетителите. Всеки от тях ще има възможност при едно посещение да се наслади на експозиции и други културни събития без вход", коментира Жени Михайлова.

По думите й основната причина за поскъпване на билетите е увеличението на цената на тока. Разходите за него за "Двореца" са се увеличили около 300%. Културният център разполага с 46 сгради, много изложбени зали, допълнителни помещения на закрито и открито, които са осветени художествено, също парково осветление за 183 дка. Разходи има и за поддръжка. "Не ни е възможно повече да задържим ниски цени", категорична е Жени Михайлова. Към това се добавя и големият брой служители и работници в комплекса - 53-ма души, а лятото той се увеличава със сезонните работници. Разходи има за логистиката за всяка една изложба. Отделно всяка експозиция се застрахова. 

Жулиета НИКОЛОВА