Шофьорите от градските линии в Пловдив ще бъдат оборудвани с касови апарати за продажба на билетчета. Така водачите няма да имат възможност да злоупотребяват, съобщи заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Нововъдението ще влезе в сила вероятно в средата на годината. Тогава се очаква най-после да стартира системата за електронно таксуване в градския транспорт на Пловдив. Според Чонов, ако в началото на февруари евентуално бъде подписан договор с фирмата, в средата на годината ще има нови валидатори и касови апарати за шофьорите.

Билетите за еднократно пътуване най-вероятно ще струват 1.50 лв., но вдигането на цената трябва да мине през решение от Общинския съвет. За разлика от София, тук няма да се премахват картите за една линия. 

Чонов е категоричен, че няма да има пенсионер без карта. Преференциалното пътуване също ще става електронно. Познатите гишета с опашките в началото на всеки месец ще изчезнат. Картите за пътуване ще се зареждат през телефона, а учениците няма да плащат, когато са във ваканция. 

Валидацията с телефона ще става както е в големите хипермаркети – със специално приложениекато, което ще се тегли на смартфона. Плащането ще може да става също с дебитна или кредитна банкова карта.