През 2023 г. Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна навършва 140 години! През тази юбилейна година сме подготвили много интересни събития, любопитни срещи и незабравими приключения за всички наши читатели и приятели. Това съобщиха от РБ "Пенчо Славейков" в морската столица. От там добавят, че стартират годината с новината, че библиотеката вече разполага с  втори БиблиоМат, разположен пред Отдел "Изкуство" на ул. Ген. Паренсов №3.

Условията за ползване на БиблиоМата остават непроменени, но при подаване на електронната си заявка потребителите имат възможност да изберат от кой от двата БиблиоМата искат да получат книгите си. Услугата за заемане на литература 24/7 се радва на голям успех сред читателите и това е една от причините да се увеличи броят на БиблиоМатите. Чрез електронната заявка потребителите могат да поръчват книги от всички отдели на библиотеката и да ги получат в удобно за тях време и място.

Повече информация за услугата БиблиоМат във Варненската библиотека може да намерите в сайта на библиотеката в секцията Услуги.

В тези първи дни на новата година предлагаме на нашите читатели да се потопят "В света на Любен Зидаров" – изложба с илюстрации на най-разпознаваемия български илюстратор, нарисувал спомените от нашето детство.

В изложбата са представени книги от фондовете на библиотеката и информационни постери с негови илюстрации.

Експозицията е разположена в Изложбеното фоайе на РБ "Пенчо Славейков" – Варна на адрес бул. Сливница №34 и може да се разгледа до началото на м. февруари 2023 г.