Стивън Кинг - един от най-четените и продавани писатели на XX век навършва 75 години. Любителите на Кинг могат да си припомнят част от творбите му, които са подредени във витрина в отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - Смолян, а тези, които тепърва навлизат в неговия фантастичен свят, да намерят ново увлекателно четиво. Това съобщиха от библиотеката.

Известен като "Краля на ужаса", американският писател твори в жанровете трилър, ужаси, фантастика и мистика. Кинг е автор на 50 романа, 7 от тях под псевдонима Ричард Бакман, както и на 5 научнопопулярни книги. Творбите му са издадени в тираж над 350 милиона екземпляра, а голяма част от неговите произведения са екранизирани. Филмите по негови книги "Изкуплението Шоушенк" и "Зеленият път" са номинирани за Оскар в категорията "Най-добър филм". Световно признатият майстор на съспенса е носител на множество награди, сред които и "Националния медал на изкуствата за 2014 година".

Стивън Едуин Кинг е роден на 21 септември 1947 г. в Портланд, Мейн в семейството на Доналд и Рут Пилсбъри Кинг. Първите си истории започва да пише на 7-годишна възраст, а към днешна дата се радва на  небивал успех, който го превръща в един от най-богатите писатели в историята на литературата.