По повод 167 години от рождението на Райна Княгиня отдел "Читалня" при Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - Смолян подготви табла, които със снимков и текстов материал, представят биографични и документални данни за живота и делата й.  Това съобщиха от библиотеката. Сред богатия книжен фонд от материали и художествени произведения за Райна Княгиня, нашите читатели могат да намерят и автобиографията на великата българка.

Райна Попгеоргиева Футекова (Райна Княгиня) е родена на 18 януари 1856 г. в Панагюрище. 20-годишна по време на Априлското въстание (1876 г.), тя взима активно участие в неговата подготовка, а в деня на избухването му препасва пистолет, качва се на кон и развява редом с Георги Бенковски ушитото от нея въстаническо знаме на Четвърти революционен окръг по улиците на  Панагюрище.

След потушаване на въстанието, Райна не е пощадена от османската власт.  Заловена и откарана в Пловдивския затвор, тя е бита, изнасилвана и измъчвана многократно, както и оставена на хляб и вода за повече от месец. Като по чудо е спасена с помощта на европейски дипломати и изпратена да учи в Русия за акушерка, което я прави първата в историята на България дипломирана в тази област специалистка.