Регионална библиотека "Николай Вранчев“ в Смолян се сдоби с ново ценно краеведско издание – “Христо Николов Гиневски. Историк, родоповед, общесвеник (1943 – 2017). Това съобщиха от библиотеката. Книгата беше предоставена като дарение от Зоица и Коста Начеви, които имат активно участие в създаването на сборника, който е посветен на 80-годишнината от рождението на Христо Гинески. Книгата се издава с финансовото съдействие на Община Смолян, съставители са Александър Маринов и доц. д-р Георги Митринов.

Целта на изданието е да не се забрави направеното от Христо Гиневски, който остави ярка следа в развитието на края ни с богатата си обществена и изследователска дейност. Книгата съдържа материали на негови колеги, приятели, съмишленици, като първата част включва разработки на учени за миналото на Средните Родопи. Втората част е посветена на спомени за него, които го разкриват като учен, журналист, общественик, организатор, колега и приятел.

Сборникът е изключително ценен по своето съдържание за допълване на краеведската сбирка на библиотеката. Той ще бъде разпространен и в други библиотеки от Смолянска област.