Регионална библиотека "Николай Вранчев" обяви резултатите от областен конкурс за снимки и текст "Забележителност от Смолянския край". Получените от конкурса фотографии бяха аранжирани в изложба, която тържествено бе открита на 18 юни, празник на обединения град Смолян.

Директорът на библиотеката Милка Матева откри събитието с обръщение към гостите, в което акцентира върху красотата на нашия край и богатото му културно-историческо наследство. Тя благодари на всички любители фотографи от област Смолян взели участие в библиотечната инициатива.

В организираният от отдел "Краезнание" конкурс по повод отбелязване 64 години от обединението на селищата Смолян, Райково и Устово се включиха 43 участника на възраст от 10 до 47 години. За фотографската надпревара бяха получени 42 придружени с описателен текст снимки на забележителности от родопския край, изпратени от любители фотографи от гр. Смолян, гр. Чепеларе, гр. Златоград, гр. Рудозем, с. Старцево, с. Момчиловци, с. Смилян.

Жури в състав: Александър Караджов – планински водач и фотограф, Андрей Михайлов – служител в Туристическия информационен център – Смолян, Величка Христова – библиотекар в отдел "Краезнание" и любител-фотограф, бе натоварено с разглеждане на получените снимки. Ръководено от критериите: авторски снимки с добро качество, отнасящи се до туристическа забележителност на територията на Смолянска област, съпроводени с фактологични данни за обекта и описателен текст от участника (до 300 думи), журито определи победителите:

  I-ва възрастова група:

  1-во място: Моника Йончева

  2-ро място: Васил Калфов

  3-то място: Дара Дешлиева

  II-ра възрастова група:

  1-во място: Пламена Йорданова

  2-ро място: Симона Молова

  3-то място: Десислава Кехайова

  III-та възрастова група:

  1-во място: Антон Байректаров

  2-ро място: Валентина Велкова

Наградените на призовите места получиха от библиотеката грамоти и книги, а всички останали участници в конкурса грамоти за участие.