Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич се включва в Европейската седмица на програмирането 2022, която започна на 8 - ми и продължава до 23 октомври, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. На 12 октомври предстои програмиране с пчела-робот Bee-Bot с деца от III-та група "Слънчице“ и IV-та група "Пчеличка“ на Детска градина №23 в Добрич.

Предвидени са тематични занимания по математика, музика и образователен предмет "Човекът и природата" с помощта на програмен асистент - интерактивна пчела робот. Малчуганите ще могат да подобрят своите умения за пространствена ориентация, да програмират поредица от движения в посока напред, назад, наляво, надясно и завиване по 90 градуса. Децата ще направят първите си стъпки в програмирането по интересен и забавен начин.

В национален мащаб това е 10-то издание на Европейската седмица на програмирането EU Code Week - Bulgaria. Инициативата помага на милиони хора в Европа и извън континента да учат, да създават, да правят нововъведения и да се забавляват с цифровите технологии.

"Всички цифрови технологии се захранват от редове с код — от приложението, с което поръчвате храна, до GPS-а, който използвате за намиране на посоката. Умението да програмираме ни дава предимство в цифровия свят, като ни позволява да го контролираме, променяме и дори да го правим по-добър. По своята същност Седмицата на програмирането представлява разбиране на настоящето и промяна на бъдещето", посочват от екипа на библиотеката.

Жулиета НИКОЛОВА