Разград е един от петте български града, в които преди безплатен концерт ще бъде представен филмът "Димитър Ненов и измеренията на изяществото".

Това ще стане утре, 22 март, петък, в зала "Филхармония". Събитието е част от проект на Sofia Art Institute, осъществен с финансиране от Фонд "Култура". Проектът предвижда кино-концерти във Видин, Разград, Шумен, Балчик и Перник, като в Разград партньор при провеждането му е Община Разград.

Част от проекта са и работилниците за деца от Центровете за настаняване от семеен тип. В Разград те ще се проведат в следобедните часове утре в зала "Филхармония“. Темата ще бъде "Как се прави музика“. По завладяващ начин пианистката Венета Нейнска ще разкаже вдъхновяващи истории за най-известни български и световни композитори, а децата ще могат сами да правят музика на различни ударни инструменти и ще създадат своя собствена мелодия. Целта е те да усетят притегателната силата на музиката, както и да знаят, че изкуството е достъпно и възможно средство за изразяване и за развитие в бъдеще.

Прожекцията на филма "Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ започва в 17,30 ч. в зала "Филхармония“. Входът за нея и концерта след нея е безплатен.

Музикално-документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Филмът е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките.

След прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал. В разградската зала "Филхармония“ ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната "Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов - Утешение и концертен етюд “Un Sospiro". Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните произведения на Ненов, с които е впечатлявал публиката на своите концерти - Тема с вариации и Токата.

Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър "Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец" в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.

В Разград събитията се провеждат в партньорство с Община Разград, а с Община Балчик, Културен институт “Симфониета-Видин", Обединен Детски Комплекс - Перник, Община Разград и Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в гр. Шумен.