Седмица на отворените врати започва в Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман“ във Велико Търново. Основният акцент са превенцията и борбата с туберкулозата, предаде кореспондент на "Фокус“. Кампанията, която се реализира в партньорство с Регионалната здравна инспекция, започва днес и продължава до 21 юни /петък/.

В този период медиците ще правят скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи, като съмнителните пациенти ще се насочват към допълнителни изследвания. Дейностите ще се извършват в часовете от 9:00 до 12:00 часа, предварително записване не е необходимо.

Здравната статистика показва, че през 2023-а заболеваемостта от туберкулоза в България е била 13,5 на 100 000 души, като новодиагностицираните за миналата година пациенти са 881. В предходната 2022-а заразените са били 792-а, като се запазва тенденцията мъжете да са повече от жените.

С дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 година, се цели намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

От РЗИ напомнят, че туберкулозата е лечимо заболяване, ако своевременно е открито и лекувано съобразно международните стандарти.