Седмица на отворените врати започва в белодробната болница във Велико Търново. В рамките й специалистите ще правят безплатни прегледи за туберкулоза, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата, която е национална и се реализира в много градове в страната, е посветена на Световния ден за борба с туберкулозата, който отбелязваме на 24 март. Мотото през 2023-а е "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

В дните до петък всеки, който има някакви съмнения или притеснения, може да си направи скрининг на риска за туберкулоза. Рисковите пациенти ще бъдат насочвани от специалистите за последващи консултации, прегледи и допълнителни изследвания.

От Министерство на здравеопазването обобщават, че в резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 26.6 на 100 хил. население през 2012 година до 14.8 на 100 хил. през 2022 година. Въпреки това стойностите във Великотърновска област остават по-високи. Тук заболеваемостта е 17.7 на 100 хил. човека.

Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2022-а е 775 /по предварителни данни/. За сравнение през 2012-а техният брой е 2 280.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Специалистите напомнят и, че заболяването е лечимо и предотвратимо, стига да бъде открито на време и да се лекува правилно.

Луиза ТРАНЧЕВА