Безплатни очни прегледи за хора с диабет в Балчик ще има този петък - 23 юни, предаде репортер на "Фокус". Българска асоциация "Диабет" и Байер България инициират кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов "Зрението е всичко! Прегледай се!". Морският град е една от спирките.

Кампанията информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика. Офталмологичните проблеми при хора с диабет понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им, поради което при пациенти с диабет, е необходимо периодично да се извършва скрининг и очен преглед, посочват специалистите.

Хората с диагноза диабет от Община Балчик ще имат възможност да направят профилактичен очен преглед от медицински специалисти (офталмолози) в оборудван мобилен кабинет в края на деловата седмица. Прегледите ще са безплатни, а специализираният автомобил ще е разположен пред сградата на общинската администрация.

Жулиета НИКОЛОВА