Седмица на отворените врати започва от днес в белодробната болница "Д-р Трейман“ в старата столица. От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново уточняват за Агенция "Фокус“, че инициативата цели подобряване контрола и оптимизация на профилактиката на заболеваемостта от туберкулоза. В дните до 23-ти септември /петък/ от 10:00 до 14:00 часа в стационара, намиращ се в местност "Света гора“, ще се извършват безплатни консултации.

Желаещите да се включат ще попълват специална анкетна карта, а на тези, които попадат в рискови групи ще им бъдат правени и допълнителни прегледи, и профилактични изследвания. Всеки, който иска да се възползва от дните на отворени врати в лечебното заведение, може да се запише на телефон: 0879/ 976 631.

Кампанията е част от Националната програма за борба с туберкулозата, финансирана от Министерство на здравеопазването и се провежда на всяко тримесечие на годината.

През 2021-а във Великотърновска област беше отчетен ръст при болните от туберкулоза. Регистрираните случаи са 63 при 30 за 2020 години, според данните на Регионалната здравна инспекция. От началото на тази година в региона са отчетени 19 нови случая на заболяването.

Луиза ТРАНЧЕВА