От ноември великотърновци отново ще могат да кандидатстват за смяна на старите замърсяващи печки на дърва и въглища. От пресцентъра на Община Велико Търново припомнят за Агенция "Фокус“, че проектът "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух “ по програма Life на Европейската комисия вече включва и климатици като допустим нов уред за отопление, освен тези на газ или пелети. Велико Търново и останалите четири общини защитиха промяната предвид променената икономическа обстановка в Европа.

Кампанията обхваща пет квартала – "Варуша“ и старата градска част, "Асенов“, "Картала“, "Акация“ и "Света гора“, както и широкия градски център с районите около ПМГ "Васил Друмев“, стадион "Ивайло“, МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, Езикова гимназия, ОУ "Св. Патриарх Евтимий“, ПГСАГ "Ангел Попов“, ОУ "Петко Р. Славейков“, парк "Марно поле“.

Новите уреди са безплатни за одобрените кандидати, заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране.

С отварянето на приема през ноември, цялата информация за проекта и необходимите документи ще бъдат достъпни на следния адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/proekt-blgarskite-obshini/.

За големите квартали – "Бузлуджа“, "Зона Б“, "Колю Фичето“, "Чолаковци“ Община Велико Търново подготвя нов проект, който ще бъде подаден по новата ОП "Околна среда". Планирано е да бъдат обхванати над 4000 домакинства, чиито стари печки да бъдат сменени с нови отоплителни уреди от различен тип.