Безплатен скрининг на основни медицински показатели ще се извърши с мобилна станция за телемедицина в рамките на два дни в Градската градина на ул. "Христо Г. Данов“. Кампанията е организирана в партньорство с район “Централен“ и дирекция "Здравеопазване“ към Община Пловдив по повод Световния ден за борба с хипертонията.

Днес и утре от 10 до 14 часа, без предварително записване, гражданите могат да измерят своите ръст, тегло, индекс на телесната маса, температура и кръвно налягане. По желание може да бъде извършена още спирометрия (изследване на дишането), също и сатурация и ЕКГ.

Скринингът ще се извършва от регистрирано в Министерство на здравеопазването устройство и под наблюдението на кардиолози от града. В петък на място за консултация ще бъде д-р Цветан Деведжиев от ДКЦ I, а в събота д-р Христин Бойлова от ДКЦ II.

Всяка година на Световния ден за борба с хипертонията здравните организации припомнят, че артериалната хипертония се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност.

Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. Лекарите съветват пациентите си за регулярно наблюдение на кръвното налягане, което значително може да намали риска от инфаркт и инсулт. Препоръките са за измерване минимум два пъти годишно.