Кюстендил е на път да се присъедини към градовете в Европа, които стимулират използването на зелена енергия при автомобилите, предаде репортер на "Фокус“. През настоящия месец местният парламент трябва да разгледа промени в общинска наредба, която да облекчи ползвателите на автомобили с така наречените зелени номера.

Електрическите автомобили в България вече получават различен регистрационен номер. Номерата са със зелени вместо черни цифри и букви на бял фон. Те имат задължителните реквизити – знамето на ЕС и съкращението BG. При табелите на автомобилите има 8 знака, този път първите два не са буквено съкращение на областен град, а ЕА (електрически автомобил), 4-цифрен номер и още два буквени знака.

Шофьорите на коли със зелени номера по-лесно ще ползват някои предимства, които им се дават от закони и наредби, тъй като не отделят вредни емисии и не замърсяват околната среда. 

В България се реализира национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност. Предвижда се ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за електрически и хибридни автомобили. В тази връзка държавата въведе преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите електромобили, както и освобождаване от данък. Във всяка една голяма община страната е създадена опцията изцяло електрическите автомобили да паркират безплатно, а Кюстендил е на път да се присъедини км тези градове.

Идеята това да се случи в Кюстендил е на общинския съветник Огнян Атанасов, според когото тя е заимствана от другите големи градове в страната. "Предложението е в платената зона за паркиране този вид автомобили да не заплащат такса“, каза Огнян Атанасов.

Общинският съветник посочи, че в Кюстендил има около 10 изцяло електрически превозни средства, но в града идват ежедневно хора от страната, които също шофират подобни превозни средства.

Важно е да се отбележи, че предложената преференция няма да важи за собствениците на хибридни автомобили.

Венцеслав ИЛЧЕВ