В наситения с култура месец септември Градска художествена галерия-Пловдив предоставя три безплатни дни за разглеждане на всички постоянни и временни изложби, подредени в нейните сгради. Това съобщиха от галерията.

1 септември е в четвъртък, а всеки първи четвъртък на месеца е с вход свободен.

На 6 септември – Празника на Съединението и Деня на Пловдив изложбите са безплатни за всички желаещи, както всяка година.

На 17 септември (събота) с вход свободен могат да се посетят всички постоянни експозиции, както и изложби в Залите за временни експозиции (ул. "Княз Александър I“ №15) и в Зала "2019“ ( ул. "Гладстон“ №32). По този начин най-голямата извънстолична галерия се включва в инициативата Европейски дни на наследството, която тази година се провежда за 39-и път. Националният календар нахвърля 200 различни прояви, с които България обогатява общоевропейския афиш. Кулминацията на Европейските дни на наследството са на 17 и 18 септември.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН, които са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Темата на тазгодишното издание е "Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа.