Проблемът с паркирането в Стария град отново разгневи пловдивчани. Те потърсиха Plovdiv24.bg за съдействие и ние рещихме да съберем всички гледни точки по този казус.

Старият град е архитектулно-исторически резерват, той е една от големите гордости на Пловдив, прославил го по целия свят, откъдето идват всеки ден туристи и вместо те да се любюват на уникалните къщи, то трябва да внимават да не бъдат сгазени от прииждащи автомобили. Вчере и събота и неделя е иситнски ад и Plovdiv24.bg е публикувал материали по темата.

Достъпът на автомобили до Стария Пловдив трябва да бъде контролиран и по възможност силно ограничен. В него трябва да бъдат допускани с коли само граждани, които живеят там, както и гости на хотелите и ресторантите и спедиторски автомобили или такива със специален режим, или поне така е според приетите правила. През пропусквателните пунктове те трябва да преминат с карта или с регистриран номер на автомобил. Разрешителните се издават от Община Пловдив.

За съжаление от предоставените ни кадри, както и от наша лична проверка констатирахме, че проблемът е доста по-сериозен. Автомобилите, които се виждат са много повече от разхождащите се граждани. Дали се вървиш по Стария град, или пресичаш на бул."Шести Септември" май няма особено голяма разлика.

Екипът на Plovdiv24.bg се свърза с шефовете на ОП "Общинска охрана" и "Общинска полиция", към които пряко са зададените въпроси от нашия читател.

"Взимаме мерки веднага", каза лаконично главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на "Общинска полиция". 

Той сподели, че те нямат постоянен патрул в Стария град, но при подадени много сигнали се налага тяхното присъствие. При неправилно паркиране те могат да наложат пълен пакет от санкции.

По думите му се предвижда нова организация за контрол на достъпа в резервата, както и поставянето на нови пътни знаци.

Димитър Палашев, директор на "Общинска охрана", бе добре запознат със случая и спомена, че вече е говорил с граждани.

"Общинска охрана не определя кой да влиза и кой да не влиза. Ние нямаме тези правомощия. Ние не определяме достъпа. Ние не казваме, къде да се спира и паркира. Правилата се създават и ние само ги контролираме. След като има хора с издадени карти или осигурен достъп, ние не можем да ги спрем.", коментира той.

При наше запитване те уточниха, че двете институции имат правото да санкционират граждани, спрели неправомерно. 

Палашев не можа да предостави данни, колко са санкционирани в резервата за последните два месеца. По думите му няма определена справка, която показва тази информация.

Имаме изричното му обещание, че тя ще бъде създадена и следващият месец ще ни предостави данните от нея за август и част от септември.

Допълни, че се работи за автоматизиране на пропусквателния пункт с цел предотвратяване на човешкия фактор. В проект е да се премахнат картите и да се четат номерата на колите - причината е, че моментните карти много лесно се копират, а нарушителите не могат да бъдат глобени.

Потърсихме мнението на заместник-кмета по “Обществен ред и сигурност" Йордан Ставрев.

Той каза, че от него зависят само разрешенията за тържества в Стария град. В тях няма включено паркиране, а само кратък престой.

"Калдъръмът не е направен за коли, той е направен за файтони. Трябва да има рестрикции. Не може да се продължава така. Г-н Чонов (заместник-кметът по транспорт - бел. ред.) е инициал множество комисии и срещи от 4 години насам. Изводът е, че трябва да се промени наредбата. Трябва да се издаде нова заповед, но до този момент няма тякава. Това е в неговия ресор, не в моя. Аз съм си казал мнението. Ние работим по досегашната наредба, ако утре тя се промени, започваме по нея.", добави още той.

Ставрев сподели, че е коментиран вариант, където хотелите могат да намерят паркинги за гостите си и автомобилите да бъдат допускани само за разтоварване на багажа им.

Потърсихме мнението на директора на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов:

"Има заповед, която ограничава ползването на резервата. Това, което се получава, е в разрез с нея. Работим по нова организация, но все още нямаме съгласуван проект. Изчистваме въпросите и забележките от КАТ и скоро ще означим половината част на западната страна на Стария град. Тя е най-натоварена в момента.", каза той.

Опитахме се да се свържем със заместник-кмета по "Транспорт“ Тодор Чонов, но той не отговори на обажданията ни.