Глутница бездомни кучета тормози жителите на търновския квартал "Асенов“, предаде кореспондент на "Фокус“. Хората, които живеят над бившата фабрика "Мавриков“, непрестанно подават жалби към Община Велико Търново, но вместо животните да намаляват, те се увеличават. Причината е, че много често недобросъвестни стопани изхвърлят питомниците си в района, тъй като той е отдалечен от централната част на града и много хора го считат за вилна зона. През деня кучетата са разпръснати и не са агресивни, но сутрин и вечер, когато хората отиват и се връщат от работа, те са на глутница и често ги нападат. Жителите казват, че разбират, че са виновни не животните, а тези, които са ги изоставили, но и призовават институциите да си свършат работата.

"В ранните часове се събират на глутница по 15, дори 20 и започват лаят. Едно като скочи и всички останали скачат. Подавани са множество сигнали, но никакъв резултат не е на лице. Нашето очакване е да последват адекватни мерки от съответните институции - да си свършат работата“, казва един от жителите на квартала.

"Настояваме да се вземат мерки да се намали популацията“, споделя друга живуща в квартала, като допълва и, че има хора, които са принудени да хранят животните, за да не ги нападат.

От Община Велико Търново заявиха, че са на ясно с проблема. Няколко пъти екипи от местния приют са прибирали за кастрация и обезпаразитяване животни, но те са пускани отново в района, в който са заловени, тъй като закона го изисква.

"Нашата група, която се занимава с това, веднъж залови четири животни в този район и това беше съвсем скоро. Но трябва да кажа, че има много недобросъвестни граждани, които знаейки, че във Велико Търново има такъв приют за бездомни животни, целенасочено докарват с коли, с бусове по три по четири, дори имаме един случай на десет изхвърлени кучета. И така ги пускат, за да се отърват от тях“, обяснява проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново.

Той уточни, че капацитетът на общинския приют е запълнен и в него в момента са настанени 180 животни.

"Тук е мястото да кажа, че в нашия приют имаме специалисти, които извършват абсолютно безплатно обезпаразитяване и кастрация на кучета и котки. Така, че хората могат да се възползват от тази услуга и трябва да го правят“, апелира проф. Камарашев.

Луиза ТРАНЧЕВА