На 24 юни, 8 юли и 12 август, от 11.00 ч. в Регонален исторически музей - Стара Загора авторката на изложбата  "Българско и нидерландско народно везбено творчество, предаде репротер на "Фокус". Традиция и съвременност“ - Николина Сиракова, ще изнесе беседа за особеностите на българската и на нидерландската везба, за възприемането на това приложно изкуство в двете страни.

На 14 юни, в малката изложбена зала на РИМ, бе открита изложба от авторката на тема "Българско и нидерландско народно везбено творчество. Традиция и съвременност“. Тя представя везани композиции с мотиви от българската народна везбена орнаментика и от нидерландското народно везмо мерклап. Везбата е традиционно народно изкуство, запазено и до днес живо в двете култури. При избора на фигурите е търсено общото в традициите.

Специално за тази изложба са изработени композициите "Моята България“ и "Моята Нидерландия“, които разказват за живота на авторката в двете страни. Паната са предназначени за украса както на старинен, така и на модерен интериор.

Посетителите имат възможността да разгледат експозицията до 3 септември 2023 г.

Рени АТАНАСОВА