Бенгалските тигри, индийските леопарди и европейските рисове се превърнаха в хит сред варненци и хиляди преминаха през зоопарка, за да се запознаят отблизо с красивите животни.

Пред Радио "Фокус“ специалистите в зоокъта в морската столица разказаха, че менюто на бенгалските тигри включва между 6 и 7 килограма конско или пилешко месо на ден, като има и два разтоварващи дни, в които не им се дава храна.  

Теглото им пък може да мине 200 килограма, а леопардите са значително по-дребни и те тежат едва около 30-40 килограма, но за сметка на това са много по-пъргави, допълват още специалистите.

Ветеринарят д-р Михаил Василев допълни, че за сега не се знае колко време тигрите и леопардите ще останат във Варна, но със сигурност всеки желаещ ще има възможност да ги види.

"Това, което е по-специално за тигрите е, че те се нуждаят от езеро, защото това са едни от малкото котки, които обичат да плуват. Ние разполагаме с добро местообитание, те имат естествен терен по земята си“, добави още експертът.

За леопардите, единият от които е черен, е необходим стабилен покрив, тъй като тези котки са известни с това, че обичат да се катерят и дори някои от тях отглеждат малките си нависоко.

Затова и докато се провеждат ремонтни дейности на местообитанието на леопардите, те няма да бъдат показвани пред широката публика.

Новите обитатели на зоокъта във Варна несъмнено се превърнаха в хит и за краткото време, откакто са пристигнали са привлекли хиляди посетители в градината, допълни още директорът на зоологическата градина Иванка Стоянова.

Десислава ВАСИЛЕВА