Общинските съветници и жителите на община Белоградчик са против проучването на подземни богатства в района, информира председателят на Общинския Съвет Белоградчик - Боян Минков.

В нарочна декларация до министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и областния управител Огнян Михайлов общинските съветници изразяват възражението срещу откритото производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 1 от ЗПБ – метални полезни изкопаеми в площ "ЗБ-1", разположена на територията на общини Чупрене и Белоградчик, област Видин и община Чипровци, област Монтана.

В декларацията се казва, че определената за изкопни дейности зона, с цел проучването на наличие на метални полезни изкопаеми, площ "ЗБ-", попада изцяло в Натура 2000, зона "Западна Стара планина и Предбалкан". Освен това, тя е в близост до няколко защитени местности от национално значение. Същата е част и от бъдещия Природен Парк "Западен Балкан", за който е внесено проектно предложение в МОСВ.

Посочените екологични параметри са само част от притесненията на местната общност за съхраняването на природата в региона. Жителите на Белоградчик са силно обезпокоени и от негативното въздействие на подобна дейност, включваща евентуалното ежедневно използване на тежка изкопна техника, експлоатирането на и без това нарушената инфраструктура около селата Стакевци, Чупрене, Горни лом и др., шумовите технологични мероприятия и всички останали негативни замърсяващи последствия, се казва още в декларацията.