Две големи имена от музикалната и академична общност ще се представят в Добрич в концерт на Български камерен оркестър на 22 ноември, съобщават от общината. В Огледална зала "Нели Божкова“ от 18:30 ч. добричкият оркестър ще изнесе концерт под диригентската палка на Иван Стоянов. За солист е поканен проф. Явор Конов – пиано.

Програмата на концерта ще предложи интересни композитори и техни творби. Хенрик Миколай Гурецки с "Три пиеси в старинен стил" е един от най-значимите и изпълнявани съвременни полски композитори по света. Произведенията му се отличават с ритмично разнообразие, ярък колорит, драматизъм, изразителност и стройност. "Три пиеси в старинен стил" са създадени през 1963 г. и са първият изключително успешен опит на 30-годишния тогава автор да създаде минималистична композиция върху основата на италианска ренесансова музика.

Карл Филип Емануел Бах е вторият син на Йохан Себастиан Бах от първата му съпруга и братовчедка Мария Барбара. Той е най-дълголетният и приживе най-успешен композитор от целия Бахов род. Признат е за един от най-големите новатори в музикалната история, а творчеството му се приема за мост между Барока и Виенската класическа школа. Концерт за пиано (чембало) и струнен оркестър № 37 в до минор е написан през 1762 г. и е великолепно произведение, концентриращо в себе си експлозивно италианско вдъхновение и бунтарски устрем.

Публиката в Добрич ще чуе Хeндрик Андрийсен и Вариации и Фуга на тема от Йохан Кунау. За холандската музикална култура "династията" Андрийсен е това, което са фамилиите Бах за Германия и Щраус за Австрия. Като органист става известен с изключителните си импровизаторски качества. Автор е на произведения във всички музикални жанрове с изключение на опера, балет и солови концерти. В музикалното си мислене Андрийсен проявява силни френски влияния. Публикува и стойностни музикално- теоретични трудове. Първият немски композитор, който пише програмни сонати за различни инструменти на библейски и светски сюжети. Произведението е най-значимото на Хендрик Андрийсен. Създадено през 1935 г., в него консервативно се пресичат късноромантична естетика с все още модния по това време неокласицизъм.

"Миниатюри за струнен оркестър" на Мирослав Данев е създадено през 2008 г. по повод 100 г. от рождението намголемия български композитор Марин Големинов. В това кратко произведение признателният композитор имитира стила на своя уважаван учител.

Георги Андреев в творчеството си блестящо обединява класическата хорово-оркестрова музика с традиционните български ритми и фолклорни стилове. Автор е на симфонична и камерна музика, клавирни пиеси и над 400 авторски и аранжирани песни и пиеси за оркестър, солисти и хор. Лауреат е на много национални конкурси. Публиката в Добрич ще чуе "Елегия и Токата", пиеса създадена в края на 2019 г. за концерт на Камерен ансамбъл "Дианополис“ - Ямбол. Премиерата е осъществена от Габровския камерен оркестър през 2021 г.

"Утринна музика" на Йордан Дафов е създадена през 1974 г. и е посветена на град Добрич и неговия камерен оркестър. Тази пиеса е една от най- блестящите произведения на фолклорна основа в българската оркестрова литература. В нея има много виц и остроумни закачки с произведения на Онегер (Пацифик 231) и Месиен (Пробуждане на птиците). Като дългогодишен диригент на Български камерен оркестър – Добрич, Дафов има огромна заслуга за утвърждаването на състава като един от най- добрите камерни оркестри в България. Понастоящем е главен диригент на Бургаската филхармония.