Знакови събития и бележити личности от периода на Второто българско царство оживяват във Велико Търново, предаде репортер на "Фокус“. Това ще се случи чрез фигури, сцени и експозиции, които предстои да бъдат позиционирани в разширената част на Мултимедийния посетителски център "Царевргад Търнов“.

Едно от най-емблематичните събития от нашата история, което ще бъде показано, е паметната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин, пресъздадена чрез внушителен стенопис и напълно реалистични образи.

От Регионалния исторически музей в старата столица припомнят, че вече близо година и половина екип от 20 души, ръководен от скулптора Борис Борисов, създава фигурите, облеклата, оръжията, стенописите, интериора и всички останали детайли от новата част на Мултимедийния посетителски център във Велико Търново.

"36-те скулптурните фигури на царе, боляри, царедворци, духовници и обикновени средновековни хора са забележителни. Костюмите са изключително автентични – направени са естествени материали, близки до епохата. Работата в скулптурното ателие е почти приключила и предстои финалното оформление на музейния интериор“, допълват още от културната институция.

От Община Велико Търново уточняват, че новата част на експозицията ще е напълно завършена през пролетта. Дейностите, които са на стойност над 1,3 млн. лв. са финансирани по ОП "Региони в растеж“. Местната администрация има и самоучастие.

Луиза ТРАНЧЕВА