Най-голямото предизвикателство пред новото строителство в момента са сроковете. Общините нямат достатъчно капацитет, за да обработват бързо документацията и повечето строителни обекти вървят с изоставане между 6 и 9 месеца само заради административната тежест. Това съобщи Мирослав Язов по време на бизнес форума "Предизвикателствата пред пазара на имоти", предаде репортер на "Фокус".

Новите разрешения са двойно повече от миналата година, защото строителните предприемачи са повече от хората на улицата. Процедурата се забавя и заради комуналните доставчици - присъединяването към електро- и водопроводната мрежи  е около една година. "Имахме случай, при който, въпреки че имаме трафопост, че сме съществуващ потребител, на EVN им отне 3 месеца, за да ни пуснат тока" - даде за пример предприемачът.

Качеството е функция на скоростта и сроковете и, ако искате качествено изпълнен обект, се чака. Язов каза, че има много обекти в града, които вървят бавно и постепенно, за да се гарантира качеството.

Купувачите в момента са родени след 1989 година, много от тях са живели в чужбина и са изключително придирчиви какво искат да придобият и строителите са започнали да предлагат всякакви екстри. Затова, според предприемача, напълно нормално е цената на новото строителство да върви само нагоре. 

Тенденцията е да се успокоят цените на строителните материали и да се възстанови процеса на доставка, за да се спазват сроковете без проблеми. Цената на труда обаче се е вдигнала неимоверно.

"Няма по-скъпо нещо от това да си строителен работник. Трудът на най-евтиния плочкаджия е 80 лева за квадратен метър, и то ако имате голям късмет да си намерите такъв. Повечето от добрите майстори предпочитат по-малки обекти, където могат да вземат по-голяма цена на квадратен метър. Така че цената на труда ще удари много сериозно новото строителство" - коментира той.

От по-миналата седмица турските работници в България са отзовани и отиват да работят в тяхната си държава след земетресенията. "Масово турски работници се прибират да работят по техните обекти, вследствие на което у нас ще има основен недостиг на работна ръка. Миналата година, покрай войната в Украйна, започнахме да купуваме материали от Турция и доста хора прокараха пътеки за доставки от Турция. Това също ще спре и ще окаже много сериозно влияние и върху материалите и върху цените на труда" - прогнозира Мирослав Язов на бизнес форуми на Imoti.net, който се провежда днес в Пловдив.

Подробности гледайте в прикаченото видео!