Във връзка с Международния ден на Черно море по традиция Басейнова Дирекция "Черноморски район“(БДЧР) ще отвори врати за обществеността, съобщиха от институцията. Днес от 11 часа  експерти от БДЧР, Института по Океанология(ИО-БАН), Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна и Регионална лаборатория - Варна ще се включат в почистване от морски отпадъци на плаж "Аспарухово“.

 

На 1 ноември от 10.00 часа до 14.00 часа, гражданите ще имат възможност да разговарят с експерти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с мерките по опазване на акваторията, залегнали в Плана за управление на речните басейни.

Събитието ще продължи с мултимедийни презентации на лектори от БДЧР и ИО-БАН пред участници в почистването.

За пореден път децата от ЦДГ №3 "Звездичка“ ще отбележат деня на морето. Ще се проведе интерактивен педагогически урок на тема "Децата се грижат за Черно море“, с който ще покажат, че знаят как да го опазват. Празникът ще бъде съпътстван и от изложба на детски рисунки. Експерт от Басейнова дирекция ще връчи грамота на малчуганите от ЦДГ "Звездичка“.

Международният ден на Черно море - 31 октомври свързваме с подписването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море от правителствата на шестте черноморски държави. Тази година честваме празника за двадесет и шести път с надеждата да не се срамуваме от това, което ще завещаем на идните поколения!