Банята в "Горна баня" няма да бъде върната на държавата. Тя остава собственост на Столична община за още 5 години. През това време трябва да се извърши реставрация и връщане на термалната функция. Това стана възможно, след като Столичният общински съвет гласува Столична община да задържи за още 5 години собствеността върху банята. Това написаха от Българска Асоциация за Термално Наследство (БАТН) във Facebook.

Какво още добавиха от БАТН:

Предвижда се ремонтът да започне още тази година. Докладът е внесен от общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин и Димитър Петров от МК "Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)". И беше приет от СОС. 

Малко история:

През 2018 г. банята е прехвърлена от държавата на Столична община, заедно с баня "Овча купел". Условието е и двете бани да кандидатстват по европейски проекти за реставрация. Има одобрен проект за банята в "Горна баня" от Министерство на културата, за сграда с хибридна функция (Център за компетентност-Хидротермален център с минерална вода). Срокът за изпълнение на проекта е 5 години, но тъй като той не е изпълнен, банята щеше да бъде върната на държавата, което пък щеше да я обрече на напълно неясна съдба. 

За щастие това не се случи!

Г-жа Заркин подкрепя каузата #ДаБъдеБаня отдавна, доказва го с действия и това е поредното браво.

Това е акт, който показва, че новото управление на София има намерение да се заеме по същество с възстановяването на термалното наследство на столицата. Поздравления!

Разбира се, ние продължаваме да следим активно целия процес. Имаме още много работа!

Българска Асоциация за Термално Наследство (БАТН) е неправителствена организация (НПО). Всички сме доброволци и не получаваме нито лев за труда, който полагаме. Нещо повече - нуждите на кауза #ДаБъдеБаня, освен време, труд и усилия, ни струват и средства, които заплащаме от собствения си джоб, от членски внос или дарения.