Венци и цветя в израз на почит и уважение пред поезията на Никола Вапцаров бяха поднесени от кмета на общината Иван Кадев и председателя на Общинския съвет Костадин Загорчин, от представители на обществени институции, граждански формации и училищата в Банско, съобщиха от пресцентъра на общината.

Слово на Музеен комплекс – Банско:

"На Елтепе дими мъгла. Далече някъде във ниското са моите села, окъпани във слънце, като в приказка. А доле плиснала водите, притиснати в скали и клек, като човек приказва с мене Глазне. И разказва.......“

Никола Вапцаров е поет разбран, обичан и превеждан на десетки езици, защото едно от посланията му е да бъдем непримирими срещу обезчовечаването на човека. Жан Канапа казва: България е далеч, поезията на Вапцаров е съвсем близо – на следващата страница. И сърцето – до нея.

Приеми нашата благодарност за затрогващото слово, с което ни дари, нашата вяра, че то ще бъде винаги с нас, с нашите деца и внуци и ще остане всевечно! Поднасяме ти обичта си, малък израз на която са цветята в чест на твоя ден!"

Честит рожден ден, Поете!