Банскалии почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на хижа Бъндерица. Той беше организиран от Община Банско и ТД "Вихрен" в чест на героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

В словото си зам.-кметът Стойчо Баненски подчерта, че въпреки погрома на въстанието, то роди силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение. Въстаниците ни завещаха своите завети и своя пример как да отстояваме българското дело, име и чест. Ние трябва да знаем, да помним и да предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на достойни българи!

И днес помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна смърт, за да останат безсмъртни в народната памет, припомни една от най-трагичните страници в историята на Банско членът на УС на ТД"Вихрен" Димитър Юлев.

Участниците в събора от Националното хайдушко движение създадоха автентична атмосфера на тържеството. Преди неговото начало, с християнски ритуал бе осветено знамето на движението.

Младите и талантливи певици Александра Полежанова, Михаела Бояджийска и сестрите Ивана и Ивона Малчови създадоха празнично настроение, танцьорите от формация "Еуфория" към читалище "Никола Вапцаров" поведоха хората, а с шегите си Елена Калайджиева и отец Иван Чакъров развеселиха присъстващите.