Истината възтържествува винаги, макар и след 2 години, това написа в своя Facebook профил д-р Асен Балтов.

Повод за поста му е решението на Върховния Административен съд, според което лекарите на "Пирогов" не са точили здравната каса.

Припомняме, че казусът с изнесените данни за фалшиво хоспитализирани пациенти започва преди две години. По това време Асен Балтов е изпълнителен директор на "Пирогов", но заради случая е уволнен. 

Тогава Министерство на здравеопазването образува проверка по случая. Тогавашният зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров заяви, че обект на проверката на НЗОК в "Пирогов" са 900 хоспитализации през 2020 и 2021 г. Диагнозите били "чернодробна цироза" и "хронична бъбречна недостатъчност". Става въпрос за междинни резултати от проверката, които засягат пациенти, първоначално хоспитализирани с COVID-19. Петров коментира, че не е възможно случаите да са толкова много и "поне една трета от тези 900 случая със сигурност са фалшиви", но днес това твърдение беше опровергано. 

Ето какво още написа Асен Балтов, публикуваме текста без редакторска намеса: 

"Днес ВАС постанови окончателно решение№ 4203/20.04.2023г , с което оставя в сила първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на АС –София. Това на практика означава, че Актът на НЗОК от проверката на "Пирогов" за "800 фалшиво“ хоспитализирани пациенти беше обявен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в "Пирогов". Има, обаче реално проведено лечение на 688 пациенти с постковид синдром . Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в "Пирогов". Внимателният прочит на съдебното решение, обаче категорично говори и за няколко други факта, които съм длъжен да споделя:

1.НЗОК за съжаление, не е обективна и независима обществена институция, която е призвана да работи в интерес на здравноосигурените български граждани, а е политически инструмент в ръцете на управляващите за репресии и саморазправа с неудобните на деня.

2.Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този казус. Той публично твърдеше, че има източване на Касата чрез 800 фалшиви хоспитализации на пациенти в "Пирогов" и това е доказано по безспорен начин в проверката на Здравната Каса, за което аз бях уволнен.

Г-н Кацаров, след това съдебно решение, надявам се за в бъдеще вече да правите разлика между спорни констатации в междинен доклад на Касата и безспорни факти и доказателства, доказани по съответен ред в нормативно производство. Професионализмът изисква знание! А по отношение на морала, ако е Ви е останал мисля , че императивно дължите публично извинение на "пироговци“ , за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес. Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна щета на Институцията "Пирогов“, която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество момент на световна Ковид пандемия. Такова поведение според мен е непочтено, неморално, и срамно за министър на здравеопазването!

3.Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да спазват законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат грубо и безцеремонно нарушавани, българските граждани трябва да имат нетърпимост към подобни прояви и личности. Иначе сме обречени да ни управляват некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които ценности, като законност, справедливост, дълг и морал са прости фрази изпразнени от смисъл и съдържание."