Световният ден против тормоза в училище, известен още като "Ден на розовата фланелка“, отбелязваме днес. В едно горнооряховско училище СУ "Вичо Грънчаров“ са подготвили няколко инициативи по повода. Целта им да запознаят малки и големи с проблема, предаде кореспондент на "Фокус“. Анита Чалъкова, педагогически съветник в школото разказва, че по-късно през деня малчугани от начален етап, облечени в розови фланелки, ще изпишат с телата си думите "Не на тормоза“.

"След това ще им раздадем розови балони, на които те ще напишат своите послания за спирането на насилието и ограничаване на агресията и ще ги пуснат във въздуха“, допълва специалистът.

В училището всяка година отбелязват Деня на розовата фланелка по различен начин. Освен това и целогодишно текат разговори с ученици за ограничаване на насилието, заради което казват, че при тях този проблем не съществува.

"Редовно правим тренинги и обучения, заедно с нашия психолог, които често преминават под формата на игра за по-малките деца. Влизаме във всички класове, тъй като е важно работата с децата да започне възможно най-рано“, разказва още Анита Чалъкова, като допълва, че в тези прояви се включват дори и първокласници.

В Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“ във Велико Търново пък направиха арка от розови балони, селфи рамки  и тениски – символи с различни послания, свързани с органичаване на насилието.

В редица училища в цялата страна днес казват "Не на агресията“.

Денят на розовата фланелка се отбелязва всяка последна сряда на февруари. За пръв път той е проведен в Канада през 2007 година като протест, организ news pic 2
© ПГ по туризъм - ВТ
иран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден. Изследванията сочат, че 80% от децата са ставали свидетели на тормоз над техни съученици в училище, но са оставали пасивни наблюдатели. Най-силните прояви на агресия в училище са при децата на възраст между 10 и 13 години.

Луиза ТРАНЧЕВА