В края на наситената със събития 2022-ва година за Държавна опера – Бургас, с успешни спектакли – и в Бургас, и на сцени в много градове в България, предстои традиционното празнично представление на "Лешникотрошачката“, музика на П. И. Чайковски, постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов. Това съобщиха от Държавна опера - Бургас.

Балетната феерия е сътворена попопулярната приказна история на Е.Т. Хофман. Чрез средствата на изящното танцово изкуство, на 18-и декември, неделя, от 19.00 часа артистите от балетната трупа на Бургаската опера ще разкажат отново историята на Маша, приключенията ѝ във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в неделя в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър “Капка“. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика,както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков. Репетитор на балетната трупа е Галина Калчева,  помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Забележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм – по отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на "Лешникотрошачката“ неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност, чрез която се изгражда изящната цялостна визия.

Красивата история за Маша и Лешникотрошачката, превърнал се в чудния сън на девойката в Принц, ще пресъздадат солистите на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков. В образа на Черната кралица ще се превъплъти солистката Емона Георгиева – тя направи своя дебют в ролята на сцената в зала "Сливен“ в "града на стоте войводи“, а през месец февруари т.г.  дебютира и в ролята на Маша на бургаска сцена. В образа на Дроселмайер влиза Светлан Николов, Фриц ще бъде отново Александра Раева от Детски балетен театър "Капка“ – талантливата Алекс направи дебют в ролята през месец декември 2021 г. Приятелки на Маша ще бъдат Ива Кавръкова и Илина Константинова. В ролята на майката на Маша влиза Елена Георгиева. 

В атрактивните ансамбли участват: Испански танц – Натали Иванова и Кирил Филипов, Индийски танц – Гергана Георгиева, Бианка-Хелън Джованели и Стоян Фъртунов, Китайски танц – Ивана Фиалковска и Найден Найденов, Руски танц – Калина Неделчева, Мария Габарова, Елизабет Димова и Стефан Типиков,

Грациозни "Снежинки“, вплели се в цялостната празнична феерия на сцената, ще бъдат: Натали Иванова, Илина Константинова, Елена Георгиева, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, ПатрисияСоарес, Калина Неделчева, Ивана Фиалковска, Елизабет Димова, Събина Косева.

В изящния Розов валс танцуват: Натали Иванова, Ива Кавръкова, Ивана Фиалковска, Гергана Георгиева, Стефан Типиков, Кирил Филипов, Найден Найденов, Стоян Фъртунов. Мария Габарова, Виолета Горанова, Бианка-Хелън Джованели, ПатрисияСоарес, Калина Неделчева, Събина Косева.В ролята на родителите ще бъдат: Бианка-Хелън Джованели, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Гергана Георгиева, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов, Даниел Димитров. Черни сили ще са: Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов и Даниел Димитров. Прислужница – Виолета Горанова.

След успешните спектакли в залата на Операта – на 13 декември – представлението бе специално за стотици ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас, както и на сцената в Сливен, "Лешникотрошачката“ по традиция ще създаде празнично настроение в залата на Бургаската опера – в неделя, а на 22 декември предстои представление и в зала "Артиум“ в гр. Несебър.

Ден преди балетния спектакъл – на 17 декември, събота, от 10.30 часа за най-малките Държавна опера – Бургас е подготвила традиционното празнично утро "Елха в Операта“. Родителите могат да получат информация на касата на Операта, каса "Часовника" и на тел.: 056 / 841 740; мобилни - 0884 025 918, 0885 265 925. 

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника“ и в мрежата.