Картината "Балчик“ е единственото художествено произведение на художника Митьо Димитров във фонда на галерията в Белия град и тя е на последна страница на календара за тази година на общината, припомня директорът на Историческия музей Радостина Енчева, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Разлиствайки последната страница от календара, който включва непоказвани картини от фонда на Художествена галерия – Балчик, публиката ще се наслади на зимен пейзаж - морския град със затрупани със сняг къщи, един от характерните хълмове за Белия град и неизменно морето.

"Цялата картина излъчва мекота, усещане за пухкав сняг и спокоен зимен ден. Преобладава белият цвят, но пъстър в млечно сини, лилави, розови, зелени и жълти нюанси. Художникът е роден 1929 г. в Нова Загора. Творбата е рисувана около 1960 г.", припомнят от музея, част от който е и Художествената галерия в Балчик.

Календарът на Община Балчик за 2022 г. представи непоказвани и малко познати картини от фонда на галерията в морския град, рисувани през различни периоди от български художници. Това са пейзажи, разкриващи морския град през различните сезони.

В последните години се превърна в традиция морската община да финансира издаването на луксозни календари, които в различните години представят тематично разноликия културен облик на Балчик

Жулиета НИКОЛОВА