Община Пловдив е изпратила писмо до Регионалната занаятчийска камара да се освободи Бакаловата къща, тъй като там ще става Информационен център. Това съобщи пред журналисти председателят на  камарата Тони Симидчиева, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Там от 12 години работят петима майстори, със станове, там си вадят прехраната. Те са атракция, част от това, което Пловдив трябва да покаже на света“, каза Симидчиева и попита къде сега тези хора трябва да си занесат становете. "Предстоят ни разговори дали ще можем да ги върнем някой ден в Бакаловата къща, тъй като разбрахме, че не се предвиждат строителни работи до края на следващата година“, добави Симидчива.

Дотогава те могат спокойно да останат, като им отделят едно помещение, в което тази атракция да си я има. Според председателят на камарата, информационният център, който е по проекта за Небет тепе, не изисква повече от една стая и спокойно нещата могат да се съчетаят.  

Симидчиева  недоумява още защо не са били предупредени по-ра
но за намеренията и защо сега изведнъж разбират.

"Майсторите няма да останат на улицата, трябва да бъдете сигурни“ заяви зам.-кметът по културата Пламен Панов, който присъстваше на брифинга на камарата. "Ще търсим възможности да помогнем. В  Старинен Пловдив има и други къщи, където да се съхрани атракцията. Аз, като приятел на камарата, няма да оставя тези пет майстора да изчезнат, затова призовавам за спокойствие. Въпрос на време е да решим проблема. Те имат подкрепа и гръб в мое лице“, категоричен бе Панов.