"Баба Марта тръгнала, в Кула се спънала"-това е мото, под което днес ще премине 1 март, един от най-хубавите български празници. Идеята е, днес граничният град Кула, да осъмне по-цветен и по-шарен, разказа Наско Цанов, представител на доброволческата организация "Северозапазване“. Доброволците са организатори на инициативата да се украсят в червено и бяло дървета в центъра на Кула за Баба Марта. Те приканиха всички жители и гости на Кула  също да закачат по една мартеничка на шарените дървета за здраве и успех.

В месец март - месеца на изкуствата, доброволческата организация ще представи всички талантливи млади хора. Стартът вече е даден и от днес по една от главните улици на Кула има още изненади – украсени дървета и различни места с произведения- стихове, рисунки, графичен дизайн, творчество с природни материали на талантливите деца от градчето, разказва Цанов.

Инициативата е реализирана с помощта на Община Кула, социалните институции в града и с финансовата подкрепа на верига хранителни магазини.

Народно читалище "Просвета-1882" в Кула е подготвило изненади за обитателите на Дома за стари хора "Св. Василий Велики" в града. С фолклорна програма и пролетен рецитал деца от Танцов състав "Кулченче" към читалището ще поздравят възрастните хора. Децата са изработили сами  мартеничките, с които ще зарадват 34-мата обитатели на Дома и ще стоплят сърцата им, казаха организаторите от читалището.

Големи Пижо и Пенда  ще радват малчуганите, а в специален кът с декори подреден в читалището по случай Баба Марта, всеки ще може да се снима за спомен.

Още по шарено и цветно е, днес в първия ден от месец март, и във видинското село Иново. Самодейците от народно читалище "Св.Пайисий Хилендраски -1926“ в селото  са украсили "Празнична алея“ с безброй мартеници с пожелание към хората Баба Марта да донесе много здраве, слънчеви дни, много любов в сърцата и усмивки на лицата. А на алеята гордо се е изправил Щъркел шарен, дългокрак, който ще радва деца и възрастни през пролетта.  

Първомартенските инициативи по случай Баба Марта и Деня на самодееца има днес и във Видин. Специален тематичен кът, разказващ за народните традиции и Баба Марта са подготвили актрисата от видинския общински  драматичен театър Ирина Флорова-Капелова и сценографа Богдан Гешев, разказа Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство" в Община Видин. На площад "Бдинци“ ще зарадват с мартеници малки и големи не една Баба Марта, а повече от десет усмихнати баби в национални носии и кошница в ръка, пълна с мартеници. В празника ще се включи и Градския духов оркестър, който ще поздрави гостите и гражданите на Видин .

Началото на празника и посрещането на Баба Марта е днес точно  в 11:00 часа на площад "Бдинци".