БСП почете 175-та годишнината от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В тържествения митинг-поклонение в родния град на революционера Калофер се включиха зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски, народните представители от левицата Веска Ненчева, Манол Генов, Петър Кънев, както и членове на общинската организация на БСП-Карлово, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Христо Ботев е онова знаме, което вече над 100 години дава смисъл на нашето българско съществуване. Тук, в Стария Балкан е най-осезаемо чувството на онази сила, която най-вероятно е получил и той в своите малко 28 години.

Но 28 години, изпълнени с мъдрост и ентусиазъм и на революционер, който е осъзнал смисъла от това да бъде полезен на ближния си, да бъде полезен на българите и да пренесе в жертва живота си в името на свободата и единението на българския народ. Това е било необходимо тогава, необходимо е и сега", каза по време на честванията в Калофер народният представител от Карлово Веска Ненчева.

"Всеки един българин трябва да черпи сили от творчество на Христо Ботев. Преди всичко трябва да отбележим неговата саможертва. За неговата социална ориентация трябва да бъде прочетена телеграмата, която той праща до Парижката комуна – тя много ясно представя какви са били по онова време неговите убеждения", каза народният представител Манол Генов по време на отбелязването на 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев в Калофер.

Социалистите посетиха къщата-музей на Христо Ботев в Калофер и отдадоха почит с полагане на цветя пред паметника на революционера, както и пред паметниците на майката на войводата Иванка Ботева и баща му - даскал Ботьо Петков.

Честването продължи с митинг-поклонение пред мемориалния комплекс "Христо Ботев“, където представителите на левицата положиха венци пред паметника на революционера.