Елиминират противоуставно делегати от районната конференция на партията в "Красно село", съобщиха от БСП-София. Остава съмнение за манипулиране на избора на председател на Районния съвет, пишат в писмо до Корнелия Нинова членовете на 81 ОПО в "Красно село".

Ето какво още се казва в съобщението, изпратено до медиите:

Делегати, излъчени на редовно събрание на 81 ОПО на БСП в "Красно село", са елиминирани от участие в районната конференция, която ще се проведе в събота, 6-ти април. Това става ясно от официално писмо на председателя на основната партийна организация Веселин Христов до председателя на БСП Корнелия Нинова.

"За предстоящата районна конференция (съгласно решение на Националния съвет) проведохме нашето партийно събрание, на което избрахме делегати и предложения за ръководни органи, пише в писмото на социалистите от 81 ОПО. 

За наше учудване Протоколът от нашето събрание и съответно избраните делегати не бяха приети от ръководителя на работната група, определена от НС за подготовка и провеждане на конференцията Таня Найденова-Митова, без да ни бъдат дадени някакви разумни доводи. Остава единствено съмнение за манипулиране на избора на председател на Районния съвет".

В писмото си социалистите обясняват, че тяхната основна партийна организация е създадена през 2018 г. като политически клуб на специалистите в областта на строителството. 

"В последните години успяхме да привлечем и приемем значителен брой нови членове от различни сфери на обществото, при това голяма част от тях са млади хора. И тази работа ние извършвахме независимо от плачевното организационно състояние на РПО "Красно село" в последната година, породено от оставката на вече бившия председател на районната организация Николай Николов и невъзможността да бъде избран нов такъв, до февруари тази година, пишат още те. 

Към 31.12.2023 числеността на нашата ОПО е 80 членове, като 38 са млади социалисти. Отчет с тази численост е представен в РС на БСП – "Красно село" и съответно е внесен членският внос. Тази численост е включена в отчета на РПО към 31.12.2023 г. и на тази база е определен броят на делегатите на предстоящата районна конференция. Това е извършено много преди настоящата кампания. През февруари се проведе заседанието на районната конференция за избор на Председател на РС. Наши делегати участваха в тази конференция".

В писмото си социалистите от 81 ОПО в "Красно село" са категорични, че е налице нарушение на Устава на БСП и на нейния демократичен характер. "Назначените работни групи не са политически, а технически орган, който организира провеждането на събранията с определен дневен ред. Всичко това би следвало да е в рамките на Устава на БСП. Надяваме се, че независимо от извънредния характер на провежданата кампания, работните групи нямат инструкция да действат като познатите от миналото "тройки", решаващи съдбата на партийните членове, пишат те. 

Работната група практически не може да бъде нищо повече от технически орган, тъй като няма нито организационен ресурс, с оглед кратките срокове на кампанията, нито кадрови ресурс. Членовете на теза група са хора от РПО, които независимо, че са заемали ръководни позиции в РПО така и на градско и национално равнище нямат необходимия авторитет".

Членове на 81 Основна партийна организация, които са избрани за делегати на районната конференция в "Красно село", са решени все пак да присъстват на форума. Той ще се проведе в салона на Районния съвет на БСП в "Красно село" на ул. "Пчела" №27 от 10,00 часа на 6 април, събота.