Граждани от квартал "Захарна фабрика" в район "Северен“ сигнализираха в приемната на съветниците от политически представителната група в Общинския съвет-Пловдив на Българската социалистическа партия (ППГОС на БСП) за увеличение на сумата, която плащат за услугата "диетично хранене“. Нуждаещите се наши съграждани съобщиха, че вече искат от тях да плащат по 2 лева и 30 стотинки за купон, вместо досегашните 1.50 лв.

През изминалите сесии съветниците от коалиция "БСП за България“ открито заяви, че има още какво да се направи по въпроса с храненето на уязвимите наши съграждани както с храната в социалния патронаж и диетичните кухни, така и с изхранването на децата ни в детските градини и училищата.

Припомняме, че социалистите в местния парламент излязоха с предложение за увеличаване на сумата, която поема Община Пловдив за дневното меню на хора с диетични и здравни проблеми, със скромните 50 ст. Мнозинството отхвърли това предложение, като "прекомерно и допълнително утежняващо общинския бюджет“.

На последното заседание на Об С бе даден ясен знак, че е дошло времето да се ревизират ангажиментите на управляващите в тази сфера и ръководството на администрацията да поеме отговорност към хората в нужда.

Жалбите на съгражданите от район "Северен“ показват още веднъж, че заслепени от изобилието на Коледно-Новогодишните празници, някои политици пропускат да вдигнат поглед отвъд охолните трапези, за да видят, че има уязвими пловдивчани, които се нуждаят от системна подкрепа.

Тук е мястото да напомним на администрацията, че една от основните задачи на общината е да помага на хората в затруднено положение, най-малкото с осигуряване на подходяща и качествена храна. Още повече, че в ежедневие все по-актуални са проблемите с качеството на храната и свързаните с него стандарти за пълноценен и здравословен живот.

С какво се храним вълнува всички ни, независимо дали се справяме сами или имаме нужда от подкрепа!

На този фон, старото положение с възлагане на външни фирми да осигуряват, срещу мизерно заплащане, мизерна храна в социалните услуги в града продължава. Независимо от спорното качество на предлаганата диетична храна, тя за нуждаещите се в район "Северен" е с нова драстично по-висока цена – близо 100%!

Може ли Община Пловдив да промени ситуацията? Може, разбира се, стига да има желание и воля за действие.

"Ние от ППГОС на БСП ще внесем питане до кмета на Пловдив Костадин Димитров, районният кмет на "Северен“ Венцислава Любенова и ресорният заместник-кмет Николай Бухалов по темата“, заяви председателят на групата инж. Калин Милчев.