Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян организира в партньорство с Български Младежки червен кръст – Смолян образователни занимания "Учи се и играй с Хелфи" за деца от подготвителна група на детски заведения в града. Това съобщиха от библиотеката.

В инициативата се включиха 85 деца от ДГ" Синчец", ДГ "Зорница", ДГ "Веселушко" и ДГ "Буратино", а срещите се състояха в Детски отдел на библиотеката и филиал "Стар център".

Здравно-образователните уроци се водеха от младежи доброволци, които под формата на игра, чрез разказ и четене на забавна история за приключенията на духчето Хелфи , въведоха малчуганите в темата за оказване на първа помощ при битови инциденти. Децата научиха как да предпазват себе си и помагат на близките си при прорезни рани, кръвотечение или счупване на крайник.

С много търпение и такт младите доброволки – Нина, Айтен, Сениха, Стелла, Стефка и Божидара с помощта на ръководителя си Румяна Бозова, показаха начини за оказване на долекарска помощ и включиха децата в демонстрациите. Така малчуганите усвоиха на практика съвкупност от прости, но ефективни техники, които ще бъдат от полза в ежедневието им, а в някои случаи могат да се окажат и животоспасяващи.