Отчетно общо събрание проведе регионалната структура на Български червен кръст във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Председателят на местната организация д-р Галина Гарева отчете, че в областта БЧК има 157 дружества – 91 в градовете и 66 в селата, в които членуват общо 5 600 членове, а това осигурява над средния за страната обхват. От тези членове доброволците са 204 души, от които жените са 170, а мъжете – едва 34.

Относно дейността на БЧК стана ясно, че през миналата година в подпомагането на бежанците от Украйна са отработени 1 580 часа доброволен труд от 25 доброволеца. Със средства от Националния съвет, спонсори и дарители са подпомогнати близо 5 000 души с храна, хигиенни материали и други стоки от първа необходимост. Освен това по случай 1 юни доброволците са организирали голям детски празник за украинските деца, като 120 българчета се осигурили подаръци за 120 украински деца.

През отчетния период е проведена първа долекарска помощ, насочена към 2 099 кандидат-водачи на МПС, към 295 работници и служители от фирми и ведомства, и към 69 родители, детегледачи и деца до 8-годишна възраст.

Осъществени са две акции с 35 безвъзмездни дарители на кръв, а служителите от двата планински спасителни отряда – във Велико Търново и Елена са участвали в две спасителни акции и са дали 154 дни на дежурства. Освен това през 2022 година са обучени 51 водни спасители за басейн и 40 морски, проведени са и пет курса.

Българският младежки червен кръст в областта се е утвърдила като най-голямата младежка организация в региона и вече наброява 150 души. Обучени са 38 доброволци, проведени са много акции и кампании.

Сред гостите на събитието бе зам.-областния управител Станислав Николов. Той подчерта, че БЧК е като бяла лястовица – символ на надеждата и увереността, че когато се работи за общото благо успехът винаги идва. Заместник областният управител акцентира на мисиите на БЧК за помагане на сънародниците ни в миналогодишните наводнения в Карловско, земетресенията в Турция и Сирия, както и в помощта им към Украинските бежанци. Събранието уважиха още членове на националното ръководство, комисар Красимир Кръстев – директор на РД ПБЗН и заместник кмета на община Велико Търново Нейко Генчев. На събранието присъстваха 31 делегати, които получиха благословия от Великотърновския митрополит Григорий, който е член на областното ръководство на БЧК.