Група от 10 курсисти положи успешно приемния изпит за курса "Воден спасител на плувни басейни и водни паркове" и за море и открити водни площи. Това каза за "Фокус" Виолета Радева, директор на БЧК-Бургас. Оттук нататък те ще се обучават на теория и практика, за да придобият правоспособност да упражняват професията. 

Директорът обясни, че интерес към курсовете за спасители тази година има, но не всеки има необходимата физческа подготовка, за да премине успешно приемния изпит. 

"Най-вече се записват възпитаници на Спортното училище или на плувните клубове. Обикновено желаещите са около двадесетина, но не всеки може да покрие норматива. Все пак, това е най-важното условие, тъй като същността на работата им ще бъде да спасяват хора и да стигнат за кратко време до тях", посочи Виолета Радева. 

Преди това, на 4 април се проведе заключителният изпит за 11 кандидат-спасители от Бургас - 9 от курс "Воден спасител на плувни басейни и водни паркове" и 2-ма - надграждащ курс за море и открити водни площи. 

Следващата седмица започва следващият, а всеки желаещ да се запише може да се свърже с БЧК-Бургас на тел.056/814 905 или на burgas@redcross.bg.