Българската банка за развитие представи в Пловдив програмите за финансиране, застрахователни продукти и решения в подкрепа на малките и средни предприятия, предаде репортер на "Фокус".

Българската агенция за експортно застраховане е основана преди 25 години като 100% собственост на държавата с основна мисия подкрепа на експортния потенциал на българските фирми чрез стимулиране на износа на стоки и услуги. Другите цели са улесняване достъпа до финансиране на малки и средни предприятия и намаляване на междуфирмената задлъжнялост. Дейността на БАЕЗ се регулира от Закона за експортното застраховане.

"До момента никое ръководство на БАЕЗ за тези 25 години не си е позволявало да ползва и една стотинка от тези средства. Опитвали сме се с печелившите си дейности, които имаме, да компенсираме загубите по по-високорисковите дейности, но пък са в подкрепа на този сегмент" - коментира председателят на УС на Българска агенция за експортно застраховане Гълъбин Гълъбов. Кодексът за застраховане е другият нормативен акт, който регулира БАЕЗ и всички останали застрахователни компании извън Закона за експортното застраховане. 

Финансовите данни за 2022 г. сочат, че собственият капитал на БАЕЗ е около 30 милиона лева, а платените щети са 6.2 милиона лева. Държавната гаранция е в размер на 130 милиона лева, като сумата стои в държавния бюджет и не се ползва. Застрахованият експорт към края на годината е почти 2 милиарда лева, нетният застрахователен капацитет, който се определя от закона, е 1.2 млрд лева, а общият застрахован оборот е над 4 милиарда за миналата година. 

Търговският риск от тези 4 млрд. е около 80%, кредитите за предекспортно финансиране са 89 милиона, кредити несвързани с експортна дейност (кредити за МСП) - 67 милиона, обясни Гълъбов.

Повече за БАЕЗ гледайте в прикаченото видео!