Делегация от Република Азербайджан е на посещение във Велико Търново. Групата, водена от Айдън Каримов, специален представител на Президента на Азербайджан в района Шуша, бе посрещната от губернатора инж. Георги Гугучков, съобщават за "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново. Сред гостите бяха още Елшад Исгандаров – главен съветник на специалния представител на Президента на Република Азербайджан в района Шуша, Турал Новрузов – заместник изпълнителен директор отдел Държавен резерват град Шуша, Елмира Фарзалиева - служител на отдел Държавен резерват град Шуша и Назрин Ахмадзаде - служител на отдел Държавен резерват град Шуша.

С делегацията бяха и негово превъзходителство Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов – извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в нашата страна, както и заместник-кметът на Велико Търново по културните въпроси Нейко Генчев.

На срещата областният управител инж. Георги Гугучков направи кратка презентация на географското, икономическите и териториалното устройство на област Велико Търново. Той подчерта приноса на азербайджанската фондация за историческо и културно наследство "Гайдар Алиев“ за предоставените през 2015 година средства за реставрация, консервация и социализация на музейния резерват "Трапезица“ във Велико Търново.

"Вярваме, че дългогодишното приятелство между нашите две страни отваря много икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия, информационните технологии, както и за енергийна диверсификация“, подчерта инж. Георги Гугучков.

От своя страна Айдън Каримов представи район Шуша и подчерта, че всички усилия на Република Азербайджан и на фондация "Гайдар Алиев“ са насочени към възстановяване на освободения и до скоро окупиран регион. В тази връзка той допълни, че град Шуша ще разчита на експерти от Велико Търново, които да помагат за реализирането на инфраструктурните проекти, възстановяването на жилищния фонд и особено на съхраняването и опазването на културно-историческото наследство на града.

Айдън Каримов сподели, че е впечатлен от архитектурата, културно- историческите паметници и туристическия интерес към Велико Търново.

В края на срещата областният управител инж. Георги Гугучков подари на специалния представител на Президента на Република Азербайджан в района Шуша, г-н Айдън Каримов и на посланик Хюсейн Хюсейнов рамкирани народни шевици като символ на целия творчески потенциал, въображението и майсторството на поколения българи. Той от своя страна получи албум с културно-историческите забележителности на район Шуша, както и значка във вид на славей и много рядко цвете, което е характерно за града и страната.