Обучителни лекции под надслов "Азбука на първата помощ“ започнаха в Горна Оряховица. В тях ще участват ученици от горните класове на местните училища, които ще се научат как да оказват първа помощ и колко важна е тя, предаде кореспондент на "Фокус“.

Образователната инициатива е част от кампания на Български младежки червен кръст при горнооряховското Средно училище "Вичо Грънчаров“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица.

Освен беседи в училище, авторите на акцията разпространяват и образователни клипове в социалните мрежи.

Първият изнесен урок беше с 11-тите и 12-тите класове на ПГЕЕ "М. В. Ломоносов".

Доброволците към БМЧК и техният ръководител Даниела Кенарева, показаха на учениците базови действия при различните спешни състояния и каква е адекватната реакция при гълтане на език, за спиране на кръвотечение и др.

Акцентирано бе върху това колко е важна добрата комуникация, когато е необходимо да се потърси помощ от телефон 112. Специално внимание бе обърнато на сексуалното здраве и как младежите да се предпазват от полово предавани болести.

В края на лекцията представителят на великотърновския филилал към Медицински университет – Варна Румина Трифонова презентира пред младите хора специалностите, които университетът предлага.

Още три лекции предстоят в рамките на кампанията – в СУ "Вичо Грънчаров", в ПГЛПИ "Атанас Буров" и в СУ "Георги Измирлиев".