Поетесата Пенка Трифонова представи стихосбирката си "Баба и внуче“ в Джулюница. Поканата за гостуването бе отправена от ръководството на Народно читалище "Просвета“. Авторката, известна повече като баба Пепи, и гостите на литературното четене бяха посрещнати по стар български обичай – с питка, шарена сол и мед.

"Преди години една гадателка ми предрече, че на зряла възраст ще открия скрита дарба. В началото на 2015 година ми се появи желание да пиша стихове. Муза за първото ми стихотворение се оказа новороденото ми внуче“, сподели пред присъстващите авторката на "Баба и внуче“. След време тя изпратила творбата на сина си. Той публикувал стихчето в социалните мрежи, където получило много добри отзиви и стимул да продължи творческите си опити.

По това време Пенка Трифонова работела в социален дом за деца. В повечето от случаите малките палавници се оказвали първообрази на творбите й. "В книгата са събрани само детски стихотворение. Повечето от творбите завършват с известна житейска поука, която е важна за подрастващите“, допълни поетесата.

Авторката има и опити за написване на разкази, но поне засега те са малко на брой и не могат да се оформят в самостоятелно издание, а издаването на книги в съвременните условия е скъпоструващо удоволствие. Баба Пепи прочете някои от последните си стихове. Не бяха малко и желаещите да си закупят книжката с посвещение и автограф от авторката. Кметът на Джулюница Стефан Анчев подари саксия с цветя на поетесата с пожелания за нови срещи.

На литературната среща дойдоха представители на общинската администрация в Ценово както и читалищни специалисти от населените места в общината.