Специален хоризонтален сондаж се прави под софийската жп линия, за да се положат тръбите за Южния обходен колектор в тази част на проекта. Автомобилният тунел е готов, но дейностите ще продължат след завършването на колектора и новия водопровод в участъка, предаде репортер на "Фокус".

Първо трябва да мине пробивната машина, след което ще се монтират тръбите на колектора и на водопровода. Двете съоръжения се полагат встрани от вече изградения автомобилен пробив. Очаква се до 2 месеца строителите да минат под жп линията, след което работниците на "Драгиев и ко" могат да завършат своята работа, прогнозира Бончо Бонев, управител на фирма "Парсек груп", която е част от консорциума, изграждащ Южния обходен колектор.

Пробивът "Модър - Царевец", свързващ районите "Южен" и "Западен", се финансира с банков заем. За изпълнител на обществената поръчка през юни 2020 г. беше избрана пловдивската фирма "Драгиев и ко", която предложи цена от 9 581 000 лв. В проекта на общинския бюджет за тази година са предвидени допълнителни средства за обекта. По договор автомобилният подлез трябва да бъде завършен до края на 2023 г.