Авария, възникнала по време на бурята в събота - 30.07.2022 г., остави без вода жителите на село Неделкова Гращица, община Кюстендил и с. Невестино, община Невестино, съобщиха от водното дружество. Повредата е възникнала в трафопост, захранващ с електричество помпата, която подава вода към двете населени места. Съоръжението се поддържа от "Електрохолд България“ ЕООД.

Към момента аварията в трафопоста не е отстранена, което втори ден прави невъзможно водоподаването към общо 690 абонати на "Кюстендилска вода“ ЕООД. Поради тази причина ръководството на ВиК дружеството предприема мерки за въвеждане на алтернативни източници за доставяне на вода до домакинствата в с. Невестино. "Кюстендилска вода“ ЕООД изпрати сигнал до "Електрохолд България“ ЕООД за предприемане на спешни действия за отстраняване на аварията или осигуряване на присъединяване към съседен трафопост.

Ръководството на Община Невестино и областният управител на Кюстендилска област са ангажирани за намеса в казуса.

Проблемът с аварии на електропреносната мрежа, причиняващи спиране и на питейната водата, възниква след всяка буря, обясниха от "Кюстендилска вода“ ЕООД. В края на миналата седмица, заради авария на захранването с електричество, предизвикало изключване на помпата, водоподаването е било нарушено и в гр. Бобошево. В събота - 30.07.2022 г., екип на "Електрохолд България“ ЕООД е подменил трансформатор, след което доставянето на вода за жителите на гр. Бобошево е нормализирано.

Подобен проблем има в още три населени места - Горно Уйно и Ямен, община Кюстендил и Голем Върбовник, община Бобов дол.